BIULETYN INSTYTUTU SPAWALNICTWA
Opublikowane w BIULETYN INSTYTUTU SPAWALNICTWA (https://biuletyn.instytutu.spawalnictwa.pl)

Strona główna > Wpływ rodzaju masy otulinowej na właściwości fizykochemiczne żużla oraz technikę spawania

Wpływ rodzaju masy otulinowej na właściwości fizykochemiczne żużla oraz technikę spawania

Ilona Jastrzębska, Jacek Szczerba, Paweł Stoch, Ryszard Prorok, Edyta Śnieżek
2017.05.24 przez Marek Dragan

Przedstawiono wyniki badań fizyko-chemicznych właściwości różnych żużli, utworzonych po spawaniu przy użyciu elektrod o otulinie zasadowej, rutylowej, a także drutu proszkowego. Badane żużle poddano analizie składu fazowego metodą dyfraktometrii rentgenowskiej (XRD) oraz składu chemicznego metodą fluorescencji rentgenowskiej (XRF). Zachowanie się żużli w podwyższonych temperaturach do 1400oC zbadano przy użyciu mikroskopu wysokotemperaturowego. Analiza wyników badań wysokotemperaturowych pozwoliła na wyznaczenie temperatur charakterystycznych żużli, tj. temperatury mięknięcia i topienia. Otrzymane wyniki pokazały zróżnicowanie właściwości żużli, z najniższymi temperaturami charakterystycznymi dla żużli zasadowych i najwyższymi dla żużlu z drutu proszkowego. Ponadto, na podstawie różnicy temperatur charakterystycznych zróżnicowano żużle pod względem szybkości krzepnięcia.


Adres URL źródła:https://biuletyn.instytutu.spawalnictwa.pl/biuletyn/wplyw-rodzaju-masy-otulinowej-na-wlasciwosci-fizykochemiczne-zuzla-oraz-technike-spawania